19.11.2019 г.

Карл фон Екартсхаузен

"Сърцето и волята ни трябва да търсят директно източника на светлината. Този източник е Христос. Този източник на светлина е най-силната привличаща сила, която ни притегля към себе си, веднага щом се оставим да бъдем привлечени. Самосъхранението и личният интерес заедно формират притеглящата сила, която ни дърпа надолу към земята. Когато я изоставим, силата на привличане нагоре ще се засили. Целият ни стремеж трябва да бъде да се оставим да бъдем привлечени. С всяко привличане човек ще получава още светлина. Благодарение на нея той ще може да вижда неща, които не е бил в състояние да види преди това. Както слънцето прави видимо и реално всичко, което е в сетивния свят, така и Христос ще направи разпознаваемо и реално всичко, което е в света на Духа. Както роденият в материята човек вижда всички неща в светлината на слънцето, така и духовният човек ще види всички неща в светлината на Духа. Това виждане е мъдрост."

 "Отречи всяко многообразие,
за да се доближиш до единството.
Понеже Бог е най-естественото и просто нещо,
само най-простият може да се съедини с Него.""Нервите и флуидите на мозъка могат единствено да ни дадат груби и неясни представи, добити от явленията, а не от истината и самите неща. И тъй като ние не можем само чрез силата на мисловната си способност да имаме достатъчен баланс за необходимо противодействие на представите, за противопоставяне на насилието от външното усещане - резултатът е, че сме управлявани от чувства, а гласът на разума, който тихо нашепва отвътре, е заглушен от бурния шум на стихиите, поддържащи движението на нашия механизъм."За външния кръг: "Първо наистина намери Единия вътре в себе си, след това и извън теб. Накрая опитай да бъдеш едно цяло с хората и съществата около теб, така че да станеш едно цяло със самия Него, който е източникът на всички неща.
За вътрешния кръг: Бъди простодушен като дете, което не познава злото. Изключи себе си от всяка дуалност, включително разделението вътре в теб. Отдалечи се от упорството, личната воля и любовта към себе си. Нека сърцето и умът ти бъдат винаги фокусирани върху единството.
За Центъра: Сърцето ни, или същността ни, ще се насочи директно към източника на светлина. Този източник е Иисус Христос. Източникът на светлина е най-мощната притегателна сила, която ще ни привлече веднага щом ние самите се оставим да бъдем привлечени."

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар