27.07.2011 г.

човешкото умиране

Смъртта не е изчерпване, а обратното - тя е едно природно препълване. Нейната причина е егоцентричния стремеж за задържане, който отдавна е убил именно всеотдайността. Ако приемането на оживяващия принцип и всеотдайността ни бяха истински, в нас щеше да се извършва просто една нормална "обмяна на веществата" - на по-фино от химическото ниво. Но именно поради стремежът ни да задържаме за себе си, веществата (и енергиите) се натрупват в нас, застояват и се развалят... Което е причината за старостта и смъртта на телата.

7 коментара:

 1. А дали вярваме достатъчно в принципа, че "природата не търпи вакуум" и мястото на отдаденото / всеотдаденото също/ мигновено ще бъде запълнено , Венци? Кое поражда страха, недовериетов този принцип и оттам произтичащия егоистичен стремеж към презапасяване, натрупване вместо отдаване - недостатъчната вяра в Бога ли?
  Пътем се сетих просто да питам.

  Miami Beach
  Много красиви неделни отдавания - на талант и чувство!

  ОтговорИзтриване
 2. Не е въпрос на вяра в принципа, защото чрез нея бихме изходили пак от гранитния си егоцентризъм. Нали уж за отдаване говорихме... Какви са тези сметки тогава?!
  Не знам какво точно е вярата в бога, тъй като всеки има негов си бог и го храни със своите желания. Само когато откажем всички тези вери можем да открием в себе си една сърдечна връзка с Първоизвора... Май Той трябва да повярва в нас.

  ОтговорИзтриване
 3. Мммдам :)Преди време ми се беше завъртяла тази мисъл..да повярва в нас... :)

  ОтговорИзтриване
 4. А животинското умиране на какво се дължи? Дали не е следствие на многобожието у хората?

  ОтговорИзтриване
 5. Животните не са първична жизнена вълна, като хората. Те са по-скоро материализация на някакви човешки отлагания. Предполагам, че така казано с няколко думи звучи абсурдно, а дори и повечето езотерични убеждения говорят друго.
  Обаче...

  ОтговорИзтриване
 6. Винаги се - раждаме - но никога не умираме... че кой ще иска едно изнемощяло и иждивяно тяло на разложението - ДА Е СЪЩНОСТТА МУ!!!

  ОтговорИзтриване
 7. аз нямам против

  ти искаш да си трайна и утвърждаваща се ли?

  ОтговорИзтриване